2008年4月10日 星期四

古騰堡計畫---文明小史

書名: 文明小史
作者: 李伯元 清 同治六(1867)年 - 光緒卅二(1906)年
出版社: 廣雅出版
出版地: 台北市
出版年: 民73(1984)年
網址: http://www.open-lit.com/bookindex.php?gbid=231



494100416 陳薏雯 圖資三 大學圖書館 文明小史 李伯元(清) 台北市:廣雅出版社,1984.3 印本書目資料 電子檔網址 古騰堡文本編號XXXX
494100416 Chen yi-wen, University Library, wen-ming-xiao-shi, Author: Li bo-yuan(1867-1906), Taipei: guang ya.









2008年3月27日 星期四

3/27 大學圖書館 筆記&心得

今天的教學內容是<圖書館與電算中心>
˙圖書館+電算中心=>圖資處
˙網路發達,不需要圖書館?
 圖書館是大學的必備單位,但電算中心並不是
˙大學圖書館存在的價值-提供資訊

美國加州Oakland圖書館
http://www.oaklandlibrary.org/
有中文資料,亞洲分館內有八國語言的館藏

˙大學電算中心的主要任務-暢通網路

<補充資料>
圖書館員倫理
http://www.lac.org.tw/law/law-librarian.php






---這個世界每一個人都是業務員

2008年3月26日 星期三

3/20大學圖書館 筆記&心得

今天講課內容主要是大學圖書館的營運基準



國內目前的圖書館幾乎都是禮拜一休館

只有市圖是每個月的第一個禮拜四休館



依大學圖書館法規定

圖書館應提供讀者獲取公平、自由、適時及便利之圖書資訊資源。

但是其實事實上並不盡然



像是老師和學生之間取得館藏的難易程度就不同

有些圖書館假日早早就關門 只開到晚上五點




不管做什麼行業
都是需要偶爾休息進修一下的
休息是為了走更長遠的路





2008年3月18日 星期二

3/12大學圖書館 筆記&心得

這次上課正式開始談到講義內容。

圖書館是學校必備的單位,就連各個學院也必須有各自專屬的圖書館,可見圖書館非常重要。

老師今天說到,為什麼大多數的人都去圖書館附近的漫畫出租店而不進圖書館借書,出租店還要付錢,為什麼?我想是因為出租店提供的書籍雜誌比較新穎,比較貼近生活因而符合大眾的需求,而圖書館所收藏的館藏,則較具學術性,更新也比較慢,圖書館法第14條有提到,圖書館每年在不超過館藏量百分之三範圍內,得自行報廢。老師說這樣子的淘汰速度算是慢的。

今天很糗... 明明上次的筆記裡都已經有寫到筆記要手寫,我還粗心到把筆記印了出來>< 這次一定要記得!!

2008年3月9日 星期日

3/6大學圖書館 筆記&心得


˙張貼網路空間的網址於共筆
http://lins.wikispaces.com/

˙逐週繳交手寫筆記並張貼於網路空間
join(wikispaces)->sign in (lins)

˙上課要帶講義

2007年6月4日 星期一

搜尋引擎 作業十

1. If you use Windows 98/ME/2000/XP and Internet Exploer 5.5 or a more recent version, install the Google Deskbar on your system.

2. If you use Internet Exploer, install the Google Toolbar on your system. If you use another browser, install Google Browser Buttons on your system.

3. Make Google your home page.

4. Make Google your default search engine.

1. Convert 1 mile to meters.

2. Convert 1 kg to lbs.

3. Convert 0 degrees Kelvin to Fahrenheit or Celsius.

4. Compute the number of minutes in a 365-day year.

5. Which is larger pi^e or e^pi? The same relationship holds between x^e and e^x for all non-negative values of x except e. The exponential constant, e, is approximately 2.72 and the ratio of the cir cumference to the diameter of a circle, pi, is approximately 3.14.

6. How many lottery combinations are there if the winning combination consists of 5 distinct integers between 1 and 99, i.e., there are 99 balls in an urn and once one is selected, it isn't returned to the box.

1. 查聯合國總部的地址.

2. 查美國圖書館學會地址與電話.

2007年5月21日 星期一

搜尋引擎 作業九

1. Find out about public swimming pools that you can use when visiting Naples, Italy.
解答: 那不勒斯地中海飯店
搜尋過程:

在google首頁點選"語言選項"






在翻譯的框格裡打入[public swimming pools],選擇"英文至義大利文"



得到的翻譯結果為[piscine pubbliche ]



把使用偏好的語言改為義大利文

在google搜尋框打入 [piscine pubbliche Naples]
關於 piscine pubbliche Naples大約有449 頁義大利文搜尋結果







2. Find a reception hall, local caterer, disc jockey, and bartender that you can hire for a wedding reception at a small winery in Burgundy, France.
解答:
搜尋過程:

在google搜尋框打入
3. “I Love You” 的法文及發音
解答:
搜尋過程:

在google搜尋框打入
4. Find the first chapter of Le Petit Prince online and have Google translate it into English. Compare this translation with the first chapter of The Little Prince translated by Katherine Woods, which you can find online if you don’t have a handy copy of this lovely book.
解答:
搜尋過程:

在google的使用偏好將語言改為"法文"

google搜尋框打入[first chapter Le Petit Prince]

關於first chapter Le Petit Prince大約有30,700 頁法文搜尋結果
將全文複製貼到Google翻譯
選擇"法文至英文"
在google搜尋框打入[ The Little Princechapter I translated by Katherine Woods]

5. Restrict your search to France and search for pages in English on the war in Iraq.



搜尋過程:
進入google首頁的進階搜尋,在查詢框打入[war Iraq]


語言設定為"英文"

網域"除去www.google.fr"



關於 war OR Iraq -site:www.google.fr大約有523,000,000 頁英文搜尋結果








1. Is it true that if you touch a cold halogen bulb with clean fingers, you will shorten its lifespan?

解答:
搜尋過程:

在google搜尋框打入[touch halogen bulb]




約有420,000項符合touch halogen bulb 的查詢結果









2. Are 75% of Americans chronically dehydrated?
解答:

搜尋過程:

在google搜尋框打入 [Americans chronically dehydrated]



約有96,500項符合 Americans chronically dehydrated 的查詢結果









3. Are you less likely to get dental cavities if you drink fluoridated water?

解答:
搜尋過程:

google搜尋框打入 ["fluoridated water"dental cavities]




約有58,900項符合"fluoridated water"dental cavities 的查詢結果









4. Is clumping kitty litter a major health hazard to cats?

解答:
搜尋過程:

在google搜尋框打入 ["clumping litter" hazardous]



約有862項符合"clumping litter" hazardous的查詢結果












5. What are the benefits and drawbacks of a flu(influenza) shot?
解答:
搜尋過程:

在google搜尋框打入 [influenza]








約有21,000,000項符合influenza的查詢結果















點選 Key Facts







6. Does microwaving food in plastic containers or plastic cling wrap release harmful chemicals into the food?Check whether this is an urban legend.


解答:



搜尋過程:



在google搜尋框打入[microwave cooking plastic wrap]




約有485,000項符合microwave cooking plastic wrap的查詢結果




選擇Urban Legends Reference Pages: Microwaving Plastic Releases Cancer ...http://www.snopes.com/medical/toxins/cookplastic.asp